Упровадження інтегрованого навчання

при підготовці кваліфікованих робітників з професії "Кухар", "Кондитер"

/Files/images/ДНЗ СМВПУ І етап.jpg

Вареники, вареники, божі хваленники,
Не кожен їх варить, але кожен хвалить…
Народна мудрість

Формування професійних компетентностей учнів через традиції національної кухні та інтеграцію іншомовного середовища

Головним завданням професійної (професійно-технічної) освіти є підготовка висококваліфікованих робітників за інноваційними педагогічними та виробничими технологіями.

Сьогодні в умовах незалежності необхідно вивчати, розповсюджувати та нести правдиву історію про минуле і сучасне життя українського народу, його духовно-культурні і національні цінності, зберігати народні звичаї і традиції.

Кухня Сумського регіону протягом тривалих періодів своєї історії розвивалася як народна. У створенні української національної кухні базою є народна культура та історія, на основі яких поступово сформувалися професійне кулінарне мистецтво, наука, література. Національна кухня займає провідне місце у фольклорі, народних традиціях, які додають їй особливої чарівності і колориту. Особливо яскраво це виявилося у такій страві, як «вареники». Вони згадуються у народних думах, піснях, танцях, декоративно-прикладному мистецтві.

Саме завдяки збереженню і продовженню традицій приготування таких страв як вареники, хліб, борщ, корені яких сходять до давнини, стає можливим підйом української культури та сучасне культурне відродження.

Для реалізації проекту ініційованого НМЦ ПТО в Сумській області «Упровадження інтегрованого навчання при підготовці кваліфікованих робітників з професії «Кухар», «Кондитер»» у ДНЗ «Сумське міжрегіональне ВПУ» була створена творча група викладачів та майстрів в/н:

  • Гудим І.М. – керівник творчої групи, викладач іноземної мови за професійним спрямуванням;
  • Скрипка О.І. – викладач професійно-теоретичної підготовки, майстер виробничого навчання з професії «Кухар» «Кондитер»;
  • Набока О.О. - майстер виробничого навчання з професії «Кухар», «Кондитер»;
  • Залозна Т.М. - викладач професійно-теоретичної підготовки з професії «Кухар» «Кондитер»;
  • Тимощенко І.М. - викладач професійно-теоретичної підготовки з професії «Кухар» «Кондитер».

До реалізації проекту залучено учнівську молодь, яка здобуває професію «Кухар», «Кондитер».

За період з січня 2018 року по квітень 2018 року проведено 4 засідання з метою визначення теми, мети і завдань проекту, а також етапів їх реалізації.


Тема проекту: «Формування професійних компетентностей учнів через традиції національної кухні та інтеграцію іншомовного середовища»

Мета проекту:
  • підвищення рівня професійної компетентності учнів з професії «Кухар», «Кондитер»;
  • формування практичних вмінь використання професійної лексики англійською мовою;
  • упровадження інтегрованого навчання при підготовці кваліфікованих робітників;
  • формування національної самосвідомості та патріотизму учнів на уроках теоретичного та виробничого навчання з професії «Кухар», «Кондитер» через етнографічні дослідження страв Сумської регіональної кухні;
  • застосування рецептур страв у підприємствах ресторанного господарства м. Суми.
Завдання:
  • налагодити систему пошуково-дослідницької діяльності з бібліотеками та музеями міста для ознайомлення з історією розвитку регіональної кухні;
  • інтегрувати і поглибити знання та уявлення учнів про кухню Слобожанщини, культуру, побут, звичаї, обряди, традиції предків через волонтерську творчу етнографічну діяльність;
  • удосконалити роботу з популяризації активної громадянської позиції засобами створення системи виховних заходів на основі обрядово-фольклорної тематики;
  • знайти кулінарні рецепти автентичних страв, зокрема вареників;
  • розробити конспекти бінарних уроків з професійно-теоретичного і виробничого навчання та предметів «Іноземна мова», «Іноземна мова за професійним спрямуванням» і «Технологія приготування борошняних та кондитерських виробів»;
  • удосконалити рівень якості знань з іноземної мови за професійним спрямуванням;
  • розширити зв’язки з іншими навчальними предметами через введення елементів національної кухні, побуту, традицій українського народу;
  • створити збірку рецептів автентичних та сучасних рецептів з приготування вареників;
  • розширити співпрацю з підприємствами ресторанного господарства м. Суми щодо впровадження в меню рецептів вареників, створених на основі проведених досліджень.
Етапи проектної діяльності:
  • діагностично-плануючий етап (Термін виконання: Січень 2018)
  • творчо-дослідницький етап (Термін виконання:лютий 2018 - квітень 2018)
  • творчо-практичний етап (Термін виконання: травень 2018 - вересень 2019)
  • підсумково-стратегічний етап (Термін виконання: жовтень 2019 – грудень 2019).

У період діагностично-плануючого етапу визначено тему, завдання проекту і розроблено план заходів щодо їх реалізації. Організовано пошуково-дослідницьку діяльність учнів у музеях та бібліотеках міста. Особливу роль у дослідженні страв Сумського регіону (вареників) відіграли етнографічні інтерв’ю, під час яких учні мали можливість спілкуватися з носіями кулінарної історії – представниками старшого покоління – бабусями і дідусями.

Вивчення асортименту вареників на підприємствах ресторанного господарства м. Суми дало змогу проаналізувати види начинок вареників та способів їх приготування.

У І етапі творча група викладачів і майстрів виробничого навчання на основі календарно-тематичного планування з предметів «Іноземна мова за професійним спрямуванням» та «Технологія приготування борошняних та кондитерських виробів» з метою інтеграції вивчення теми «Технологія приготування тіста та виробів з нього» визначила теми уроків для проведення інтегрованих занять.

На даний час творчий тандем учнівського і педагогічного колективу успішно завершують ІІ етап реалізації проекту.

Під час творчо-дослідницького етапу були опрацьовані попередні результати роботи. Проведене тематичне моделювання виховної роботи, яке базується на традиціях і звичаях Слобожанщини на 2018-2019 н/р.

Для реалізації ІІ етапу проекту, з метою розширення міжпредметних зв’язків досліджено технології приготування виробів з тіста (вареників) у кухнях країн народів світу. Створено технологічні картки (державною та англійською мовами) і апробовано досліджені технології приготування вареників в сучасній інтерпретації.

Кiлькiсть переглядiв: 189